Investeren in zilver: kansen en risico's

Geplaatst op 22-07-2023

Zilver, een van de oudste edelmetalen ter wereld, heeft altijd al een aantrekkingskracht uitgeoefend op investeerders vanwege zijn intrinsieke waarde, industriële toepassingen en status als veilige haven. Het investeren in zilver biedt beleggers een kans om hun portefeuille te diversifiëren en zich te beschermen tegen economische onzekerheid. In dit artikel zullen we de actuele prijs per gram van zilver bespreken, de verschillen tussen het kopen van zilveren munten, baren en aandelen verkennen, en inzicht geven in belastingimplicaties en BTW-plicht.

Actuele prijs per gram zilver

De zilverprijs beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de vraag en het aanbod op de wereldmarkt, economische omstandigheden, industriële vraag en de kracht van de dollar. De actuele prijs per gram zilver kan aanzienlijk variëren en wordt doorgaans uitgedrukt in de lokale valuta. Om te weten hoeveel zilver momenteel waard is, raden we aan om een actuele prijsopgave van gerenommeerde financiële nieuwsbronnen te raadplegen.

Zilveren munten, baren en aandelen kopen

  1. Zilveren munten: Het kopen van zilveren munten is een van de meest toegankelijke manieren om in fysiek zilver te investeren. Zilveren munten worden uitgegeven door overheidsinstanties en zijn doorgaans geslagen met een vastgestelde zuiverheid, bijvoorbeeld 99,9% puur zilver. Populaire zilveren munten zijn onder andere de Amerikaanse Silver Eagle, de Canadese Maple Leaf en de Oostenrijkse Philharmonic. Deze munten zijn over het algemeen gemakkelijk verhandelbaar en hun waarde wordt beïnvloed door de zilverprijs op de markt.

  2. Zilveren baren: Zilveren baren zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten en zuiverheidsgraden. Ze worden vaak geproduceerd door private mints en hebben over het algemeen een lagere premie boven op de zilverprijs dan zilveren munten. Zilveren baren zijn een aantrekkelijke optie voor beleggers die grotere hoeveelheden zilver willen kopen en minder belang hechten aan de esthetische waarde van munten.

  3. Zilveren aandelen: Naast het fysiek bezitten van zilver, kunnen beleggers ook blootstelling aan de zilvermarkt krijgen via aandelen van zilvermijnbouwbedrijven en exchange-traded funds (ETF's) die de prestaties van zilver volgen. Het kopen van zilveren aandelen kan een manier zijn om te profiteren van de potentiële groei van de zilverindustrie zonder fysiek edelmetaal te bezitten. Het is echter belangrijk op te merken dat zilveren aandelen ook beïnvloed kunnen worden door andere factoren, zoals bedrijfsprestaties en marktsentiment.

Belastingen over winst, en BTW-plicht

De belastingimplicaties van het investeren in zilver kunnen per land en regio verschillen. In veel landen wordt zilver beschouwd als een waardevol goed en zijn er belastingen van toepassing op de winst die wordt gemaakt bij de verkoop ervan. Deze winstbelasting wordt doorgaans beschouwd als kapitaalwinstbelasting.

  1. Kapitaalwinstbelasting: Als de zilverprijs stijgt en een belegger zijn zilveren bezittingen met winst verkoopt, wordt het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs beschouwd als een kapitaalwinst. Afhankelijk van de belastingwetgeving in een specifieke regio kan de kapitaalwinst belast worden tegen verschillende tarieven. Het is essentieel om de lokale belastingwetten te raadplegen en zo nodig professioneel advies in te winnen.

  2. BTW-plicht: De meeste landen heffen de BTW (belasting over de toegevoegde waarde) op de verkoop van goederen en diensten, maar er zijn uitzonderingen voor investeringsedelmetalen zoals zilver. In sommige landen zijn zilveren munten en baren vrijgesteld van BTW om het investeren in fysiek zilver te bevorderen. Dit kan het kopen van zilver aantrekkelijker maken voor beleggers, omdat ze geen extra belasting hoeven te betalen bij aankoop. Echter, bij verkoop kan er nog steeds kapitaalwinstbelasting van toepassing zijn.

Conclusie

Investeren in zilver biedt beleggers een waardevolle mogelijkheid om hun portefeuille te diversifiëren en zich te beschermen tegen economische onzekerheid. De actuele prijs per gram zilver kan fluctueren, maar de intrinsieke waarde en industriële toepassingen geven het edelmetaal een solide basis voor investeringen op de lange termijn. Of men nu kiest voor het kopen van zilveren munten, baren of aandelen, het is belangrijk om de belastingimplicaties te begrijpen en rekening te houden met mogelijke verschillen in BTW-plichtigheid, afhankelijk van de lokale wetgeving.

Als u overweegt om in zilver te investeren, is het verstandig om eerst grondig onderzoek te doen en, indien nodig, advies in te winnen van een financieel adviseur om weloverwogen beslissingen te nemen die aansluiten bij uw beleggingsdoelen en risicotolerantie. Onthoud dat alle beleggingen risico's met zich meebrengen, dus het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en geduldig te zijn bij het nastreven van uw investeringsdoelen.